31 Mart 2013 Pazar

Ada Çayının Faydaları Nelerdir


Ada çayı yıllardır tüketilmekte olan bir çaydır. Herkesin evinde bulunur, herkes içer. Bu çayın pek çok yararı olduğunu bilir ve bu nedenle sıklıkla tüketiriz. Ada çayının sayısız faydasından birkaçından söz etmek istiyorum.

Ada çayını kendimizi hasta hissettiğimiz zaman içeriz. Çünkü bize iyi geleceğini düşünürüz. Gerçekten de bazı hastalıklar üzerinde olumlu etkisi vardır. Ada çayı özellikle boğazdan kaynaklanan öksürük hastalıklarına iyi gelmektedir. Sakinleştirici etkisi sebebiyle insan bedenini dinlendirir ve uyku getirir. Ayrıca mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

27 Mart 2013 Çarşamba

Ihlamur bitkisi hakkında bilgi



Ihlamur bitkisi genellikle sahil şeridinde bulunan dağlık bölgelerde yetişen bir ağaç türüdür. Sarı renkli hoş kokulu çiçekleri vardır. Ihlamur yaz aylarında kurutulur. Kışın soğuk günlerinde bitki çayı olarak demlenerek içilir. İnsan sağlığı açısından bir çok faydaları vardır. Sakinleştirici özelliği olup, gribe iyi gelmektedir.

23 Mart 2013 Cumartesi

Ada çayı bitkisi nerelerde yetişir

Soğuk kış aylarında yada gribal enfeksiyon geçirdiğimizde,soğuk algınlıklarında ada çayı içmekteyiz.Ada çayını attarlardan almaktayız.Onlar da kurutulmuş olarak satılmaktadır.Bazı yörelerde ada çayına dağ çayı da denmektedir.

Ada Çayı


Ülkemizde ada çayı en çok Akdeniz bölgesinde yetişmektedir.Bu bitki özel olarak ekilmiyor,doğada doğal olarak yetişmektedir.Ada çayının çiçekleri menekşe rengindedir.Fakat biz çiçekleri döküldükten ve büyüdükten sonra toplamaktayız.Bu bitki fazla soğuk olmayan yerlerde ve kuru topraklarda yetişmektedir.Sonbaharda taze olarak dağlarda bulunmaktadır.

21 Mart 2013 Perşembe

Nar ekşisi nasıl yapılır faydaları nelerdir

Nar ekşisini özellikle salatalarda kullanmaktayız.Nar ekşisi sağlık açısından çok faydalı bir maddedir.Bu konulara aşağıda değineceğiz.Şimdi nar ekşisi nasıl yapılır bunu anlatalım.Nar ekşisi yapmak için toplanan narlar ikiye enlemesine kesilerek bir bıçağın sapı ile vurularak bir leğene yada tepsiye taneleri dökülür.Bu nar taneleri sıkılarak suyu çıkartılır.Nar suları bir tencerede pişirilmeye kaynatılmaya başlanır.Nar suları kaynadıkça rengi ve kıvamı koyulaşmaya başlar.Nar ekşisi siyah renge dönüşür,kıvamı da koyulaşınca nar ekşisi olmuş demektir.Nar ekşisi yapmak için ekşi narın yanı sıra tatlı ve mayhoş narlarla da yapılabilir.

Nar Ekşisi


Nar ekşisinin faydaları nelerdir

Diş ve diş eti hastalıklarına iyi geliyor.
Hipertansiyon tedavisine yardımcı oluyor.
Şeker hastalarına iyi geldiği çeşitli uygulamalar sonucu ortaya konmuştur.
Kolesterol yüksekliğine iyi gelmektedir.
Zayıflama konusunda yardımcı olmaktadır.
Bağırsak kurtlarına iyi gelmektedir.
Nar ekşisi isale iye gelmektedir.
Nar ekşisi grip olanlar için ideal bir besindir.
Bünyeyi kuvvetlendirir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Nar ekşisinin zararları ve yan etkileri

Nar ekşisi fazla tüketilirse midede yanma yapar.Ayrıca fazlası kabızlık sorununa neden olur.

19 Mart 2013 Salı

Yeşil zeytin salatası tarifi

Yeşil zeytin sadece kahvaltılarda değil, aynı zamanda salatalarda böreklerde de kullanılmaktır.Şimdi sizlere kendi yaptığım tarzda yeşil zeytin salatası tarifi vereceğim.Bu salata için gerekli olan malzemeleri sayalım.


Yeşil zeytin salatası


Malzemeler:

250 gr. çekirdekleri çıkartılmış yeşil zeytin
1 adet salatalık
1 adet domates
1 adet kuru yada taze soğan
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Pul biber ve tuz



Salata kabına zeytinler konur.Soğanlar ince ince doğranır ve eklenir.Domates ve salatalık küp şeklinde biraz küçük olacak şekilde doğranır.Zeytinyağı tuz ve pul biber ilave edilir.En son ekşisi ayarlanır ve nar ekşisi katılır.Güzelce harmanlandıktan sonra servis edilir.Afiyet olsun..

17 Mart 2013 Pazar

Yeşil zeytinin faydaları nelerdir

Zeytin ağaçları bereket ve barışı simgelemktedir.Yeşil zeyin özellikle kahvaltılarımızın değişmez gıdasıdır.Bazı yörelerde zeytin salatası,zeytinli börek yapılmaktadır.Zeytinden elde edilen zeytinyağı da şifa kaynağıdır.Yeşil zeytin kahvaltılarımıza taze olarak gelebilmesi için ya salamura yapılmaktadır,yada kırılarak turşu gibi yapılmaktadır.Toplanan yeşil zeytinler yağlık ve yemeklik olarak ayrılmaktadır.



Yeşil zeytinin faydaları:

Kandaki kötü kolesrol oarnını düşürür.
Damar tıkanıklığını önler.
Kalp hastalıkları riskini azaltır.
Kanseri önleyici maddeler içermektedir.
Yüksek tansiyonu olanlar tüketmelidir.
Cilt yaşlanmalarını geciktirir.
Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir.


Yeşil zeytinin zararları yan etkileri:

Her besinin olduğu gibi zeytin de fazla tüketildiği zaman içindeki yağ oranı nedeni ile dikkat edilmesi gerekir.

16 Mart 2013 Cumartesi

Rokanın faydaları nelerdir

Roka bitkisi yeşil renkte tadı ve kokusu ıtırlı bir bitkidir.Roka daha çok balık yemekleri ile beraber yenmektedir.Turpgiller familyasından bir bitki olan roka çok faydalıdır.İlk yiyenler için tadı ağır olmakla beraber alıştıktan sonra sürekli yemek isteyeceğiniz türden bir ottur.Rokada P ve K vitaminleri vardır.




Rokanın Faydaları

Roka karaciğer ve safra hastalıklarında etkilidir.
Kan temizleyici özelliği vardır.
Cinsel gücü arttırır.
Sarılık hastalığına iyi gelir.
Safra boşaltıcı özelliği vardır.
Sarılık tedavisine yardımcıdır.
Karaciğer ve dalak hastalıkları üzerinde etkilidir.
İştah açıcı özelliği vardır.
Eklem hastalıklarında ve kireçlenmeye iyi gelir.


Rokanın zararları yan etkileri

Roka bitkisi turpgiller familyasından olduğu için fazla yenmesi durumunda gaz yapar.

15 Mart 2013 Cuma

Zahter (Kekik) Salatası Tarifi

Taze kekiklere bazı yörelerde zahter denmektedir.Zahter salatası yapmak için taze kekiklere ihtiyaç vardır.Çok lezzetli olan bu salata özellikle bahar aylarında sabah kahvaltılarında yenmektedir.


Zahter Salatası



Malzemeler:

100 gr.taze kekik
1 Yemek kaşığı nar ekşisi
Bir tutam tuz
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet salatalık
1 adet domates
1 adet soğan


Yapılışı:
Zahterler ince ince kıyılır.Soğanlar ince şekilde doğranır ve içine konur.Domates ve salatalıklar çok küçük olarak küp şeklinde doğranıp malzemelerin içine katılır.Tuz ,zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilerek hepsi karıştırılır.Afiyet olsun.

14 Mart 2013 Perşembe

Kekik bitkisinin faydaları

Kekremsi bir tadı olan kekik bitkisine bazı yörelerde zahter adı verilmektedir.Kekik çok eski çağlardan beri hekimlikte ve mutfakta kullanılmaktadır.Özellikle Akdeniz bölgesinde zahter salatası adı verilen bir salata yapımında kullanılmaktadır.Kurutulmuş kekik genellikle baharat olarak et ve tavuk yemeklerinde bol kullanılır.Kekik çay olarak da  demlenerek kekik çayı olarak içilmektedir.Kekik bir çok rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Kekik zahter bitkisinin sağlığa faydadaları:

Kekik antioksidan özelliğe sahiptir.
Kekik öksürüğe iyi gelir.
Kekik hazımsızlık problemlerinde kullanılır.
Ağız yaralarına iyi gelir.
Diş eti hastalıkları için gargara yapılır.
Antiseptik özellik taşır.
Adi baş ağrılarına iyi gelir.
Boğaz ağrılarında yumuşatıcı özelliği vardır.
Romatizmal hastalıklarda faydalıdır.
Stres ve yorgunluk için faydalıdır.
Kekiğin sağlığa olumsuz etkileri:
Kekik fazla tüketildiğinde tansiyonu arttırıcı özelliği vardır.

13 Mart 2013 Çarşamba

Bitkilerin Sırrı

Bitkiler yüzyıllardan beri sağlık ve güzellik alanında kullanılmaktadır.Bitkilerin insan üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini incelemek günümüzde teknoloji ile beraber gelen hastalıklardan korunma yollarını araştırmak,hepimiz için çok önemlidir.Bu blogda insan sağlığına katkıda bulunacak doğal çözümler,bitkilerin sağlımıza olumlu katkılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.Yorumlarınız ışığında konularımızı belirleyebiliriz.Sizden gelecek soru ve önerilere de açığız.Hepinize mutlu sağlıklı yaşam diliyorum..